Rioolvliegjes verhelpen

Waar rook is, is meestal ook vuur. Dat geldt ook voor rioolvliegjes. Een ongedierteprobleem is meestal het gevolg is van een ander probleem. In het geval van rioolvliegjes kan dit te maken hebben met de riolering. Vaak komen deze viespeuken op stilstaand water af, bijvoorbeeld in uw doucheputjes.

Rioolvliegjes kunnen zich eenvoudig door het hele huis bewegen, want ze bewegen zich met gemak door smalle naden, kieren en muggengaas. U bent een paar weken op vakantie geweest en komt dan thuis in een wolk van rioolvliegjes. Een stinkende wolk welteverstaan.

De gevaren van rioolvliegjes

Een paar rioolvliegjes leveren niet direct gevaar op, maar een plaag is zeker wel problematisch te noemen. De pootjes van het rioolvliegje komen op plaatsen waar menig mens zich niet wil wagen. Daarna vliegen ze door uw huis of bedrijf en raken met hun kleine pootjes alles aan wat ze tegenkomen. Dus ook de borden en bestek in de keuken of voedingswaren, zoals het fruit in de fruitschaal op tafel. Vervolgens eet u met dit bestek uw avondmaaltijd of neemt u hap uit een appel. Daar wilt u toch niet aan denken?

Hoewel veel bronnen menen dat rioolvliegen ongevaarlijk zijn voor de mens, wil dit niet altijd zeggen dat dit ook het geval is. Helaas nemen ook rioolvliegjes bacteriën en schimmels met zich mee. En laat de afkomst van die bacteriën en schimmels nu net het riool zijn. Bah!

Waar komen rioolvliegjes vandaan?

Zijn de rioolvliegjes na een paar dagen nog niet gevlogen wanneer u de kranen weer aanzet? Dan is de kans groot dat u niet alleen te maken heeft met een rioolvliegjesplaag die uw huis of bedrijfspand is binnengeslopen, maar ook andere rioolproblemen.

Door problemen met de riolering kan er smerig water in de kruipruimte lekken en in dat slib planten rioolvliegjes graag hun eitjes. Pasgeboren larven voeden zich met het slib, wat een goede organische voedingsbodem voor ze is om snel te ontpoppen tot rioolvliegjes. Andere plaatsen waar rioolvliegen zich graag ophouden of hun broedplaats maken zijn:

  • Afvoergoten
  • Regenpijpen
  • Regentonnen
  • Afvalwater
  • Onder bloembakken
  • Afvoer van de douche, bad of wasbak

De favoriete broedplaatsen van rioolvliegjes zijn vooral niet gebruikte of verstopte afvoeren en putjes.

Hoe voorkomt u overlast van rioolvliegjes?

Door rioolvliegjes te voorkomen wordt ook de verspreiding van gevaarlijke bacteriën uit het riool, door het hele bedrijfspand of huis voorkomen. Vooral voor mensen met een lagere weerstand kunnen deze bacteriën slecht zijn voor de gezondheid. Door onderstaande maatregelen te nemen kunt u rioolvliegjes in huis of uw bedrijfspand voorkomen:

Repareer kapotte rioolleidingen. Voorzie de zwanenhals van een waterslot. Zo komen de rioolvliegjes niet eenvoudig via de leidingen in uw huis. Sluit open leidingen af, zodat hier geen ongedierte bij of door kan komen. Spoel afvoerputjes minimaal 2 keer per week door, om te voorkomen dat in het stilstaande water eitjes kunnen uitkomen. Verwijder organisch materiaal zoals schimmels en algen periodiek uit de afvoerputjes. Vervang vervuild zand, dat in slib is veranderd, in de kruipruimtes door schoon zand.

Hoe gaan we rioolvliegjes bestrijden?

Wanneer u rioolvliegjes ontdekt is een rioolprobleem in de meeste gevallen de bron waar deze slechte vliegeraars vandaan komen. Onze professionals gaan daarom op zoek naar de broedplaats van de rioolvliegjes en kunnen hierdoor vaak eenvoudig het rioolprobleem achterhalen. Een professioneel rioolservicebedrijf van Rioolprobleem Kwijt helpt u snel van rioolvliegjes af door de oorzaak op te lossen en rioolproblemen aan te pakken. Onze rioolservicebedrijven weten raad met verstopte wc’s, rioolvliegjes, gescheurde leidingen en andere rioolproblemen.

Vrijblijvend advies en offerte aanvragen

Bent u met spoed op zoek naar een ontstoppingsbedrijf ? Bel 078 - 487 360 of vul onderstaand formulier in voor advies, een offerte of voor het maken van een afspraak.