Septische put ledigen

Wanneer uw woning niet is aangesloten op het rioleringsnet, maakt u mogelijk gebruik van een septische put. Hierin wordt het afvalwater van uw toilet, douche of bad opgeslagen en gezuiverd. Als uw put eveneens verbonden is aan de afvoer van huishoudelijk afvalwater, dan wordt dit ook verwerkt.

Wanneer moet u uw septische put leegmaken?

Een septische put vereist zeer aandachtig onderhoud. Uw put moet dan regelmatig geledigd of ontstopt worden, zodat u het dagelijkse huishouden zonder zorgen kunt voortzetten. Hoe vaak uw put geledigd moet worden, is afhankelijk van de grootte van de put en van het aantal mensen in uw woning.

Septische put ledigen: hoe gaat dat in zijn werk?

Voor het ledigen van een septische tank, gebruikt de vakman een zuigwagen. Dit is een vrachtwagen met een grote pomp. De pomp zuigt het afval uit de put. De resten worden in het voorraadvat van de wagen opgeslagen. Gemiddeld duurt een lediging ongeveer 15 tot 30 minuten, tenzij er eveneens een verstopping moet worden behandeld. Het correct plaatsen van de pomp kan ook wat tijd kosten.

Na de lediging vervoert uw vakman het afval naar een rioolzuiveringsinstallatie. Daar wordt het op een milieuvriendelijke wijze verwerkt. Aan u rest de taak om de put weer met water te vullen. Zo voorkomt u geurhinder en kan de put weer optimaal functioneren. Het is mogelijk dat u nog een bacteriecultuur moet toevoegen om de biologische werking van de put weer te doen opleven.

Vraag altijd uw ruimingsattest aan!

Vraag uw ruimfirma altijd naar een ruimingsattest na het ledigen van uw septische put. Dit document vormt uw bewijs voor de volgende zaken:

 • Het restafval uit uw put is volgens de wet afgeleverd bij de rioolzuiveringsinstallatie. Er is geen afval geloosd waar het nadelig zou kunnen zijn voor het milieu.
 • Uw restafval bestond enkel uit sanitair restafval en/of huishoudelijk afvalwater. Er hebben geen zand, slib of andere materialen in de put gezeten.

Welke prijs betaalt u voor lediging van een septische put?

Wij begrijpen dat u nooit teveel wilt betalen, maar in sommige situaties is een extra vergoeding noodzakelijk. Wanneer kunt u eigenlijk een meerprijs verwachten?

 • Bij een spoedinterventie.
 • Bij een lastig te bereiken put.
 • Bij een put die te ver van de weg gelegen is.
 • Bij een verstopping van de put.
 • Bij sterk klevend restafval dat alleen onder hoge druk verwijderd kan worden.
 • Bij de aanwezigheid van vervuilde grond in uw put. U betaalt dan extra voor verwijdering en afvoer van deze grond.
 • Hoe groter uw put, hoe meer tijd benodigd is om deze te ledigen.

Hoe beperkt u het aantal ledigingen? Vijf gouden tips!

Hoe minder vaak uw septische tank geledigd moet worden, hoe beter voor uw portemonnee. Regelmatig en degelijk onderhoud is hierbij de sleutel, maar hoe draagt u hieraan bij? Met deze vijf gouden tips helpen wij u op weg:

 1. Sterke (chemische) reinigingsproducten, zoals chloor, verstoren de biologische verwerking van uw put. Gebruik liever biologisch afbreekbare middelen om al uw sanitair te reinigen.
 2. Gebruik licht toiletpapier. Met zwaarder papier maakt u sneller kans op verstoppingen.
 3. Voorkom dat er azijn of vettige substanties door de afvoer worden gespoeld.
 4. Verwerkt uw put ook huishoudelijk afvalwater? Zorg er dan voor dat haren en etensresten buiten uw afvoer blijven.
 5. Werp lastig afbreekbare producten zoals tampons, maandverband en vochtige doekjes niet in het toilet, maar in uw vuilbak. Zo voorkomt u verstopping.

Rioolprobleem Kwijt: experts in septische putten ledigen

Het ledigen van uw septische put is echt werk voor specialisten. In de put zitten namelijk veel schadelijke bacteriën en er kunnen giftige gassen vrijkomen! Wij beschikken over gedreven vakmensen die graag een positieve bijdrage leveren aan uw leefomgeving. Ervaar de kwaliteit van onze service en zegt het voort!

Heeft u een septische put die geledigd moet worden? Bel direct met de lokale ruimdienst via 078 - 487 360.